KasztanyPorady 

Co kupić na Węgrzech

Węgry to ostatnimi laty coraz częstszy kierunek wyjazdów wakacyjnych wielu Polaków. Kraj ten słynie z w miarę rozsądnych dla naszych kieszeni cen, dobrego wina, smacznego acz tłustego jedzenia i całkiem odmiennego, na skalę europejską, języka. Do tego grona należy jeszcze dołączyć wody termalne, główny cel wielu wycieczek.

Wytrawnie i smacznie

W kraju bratanków panuje o wiele cieplejszy klimat, który pozwala im na uprawę winorośli, sadów owocowych (nektaryn, moreli) jak i kasztanów. Te wszystkie produkty mają swój udział w kuchni węgierskiej, niektóre jej elementy przeniknęły też do naszej. Praktycznie w każdym domu robi się gulasz po węgierski albo leczo, które też spotkamy w kraju bratanków.

Wytrawnie

Nie oszukujmy się, suszona papryka dostępna w większości sklepów w naszym kraju nie jest tak aromatyczna. Za to będąc na Węgrzech końcem lata szczególnie, warto wybrać się na miejscowy targ. Zwłaszcza rano, można kupić domowej roboty suszoną paprykę. Najlepiej wziąć od razu cały duży słoik. Jej świeżość poznajemy po zapachu, powinien być miły, ale intensywny i mocno paprykowy.

Papryka suszona

Wino

Standardem jest, że znad Dunaju przywozi się najlepsze wina. Węgrzy piją o wiele więcej tego trunku niż Polacy, ale mamy się od kogo uczyć. Będąc w Tokaju czy Egerze warto zwrócić uwagę na takie trunki:

  • Egri bikaver
  • Tokay Aszu
  • Kekfrankos
  • Sargamuskotaly

Poza tym, każdy praktycznie region produkuje swój rodzaj wina.

Procentowa palinka

Drugim po winie alkoholem jest palinka. To owocowa wódka, często wyrabiana w gospodarstwie domowym. Jest to odpowiednik naszej śliwowicy.

Słodkie życie

Tak jak w naszym kraju jednym z tradycyjnych deserów jest sękacz, tam wyrabia się podobne z wyglądu ciasto zwane Dobosztorte. Cienkie biszkopty przełożone warstwami słodkiego czekoladowego kremu, jest bardzo pyszne połączenie. Ale to nie jedyne słodkości z tego regionu.

Puree z kasztanów

Świeże kasztany są dostępne w sezonie jesiennym. Natomiast na bieżąco używa się dwóch rzeczy zrobionych z tych orzechów – puree mrożone oraz mąka. Oba produkty dostępne są we wszystkich sklepach spożywczych przez cały rok. Wykorzystuje się je do ciast, ozdabiania tortów oraz kręcenia mas. Szczególnie puree kasztanowe jest polecane do przekładania tortów.

Brzmi to trochę śmiesznie, wozić kiełbasę do kraju słynącego z wyśmienitych wyrobów mięsnych, ale jak się sami przekonacie, warto. Chodzi o trudno dostępną u nas kiełbasę z papryką, która idealnie pasuje do lecza. Ogólnie to na Węgrzech paprykę sypią do bułek, dodają do rosołu, makaronu, chyba tylko wino jest wolne od tego warzywa.

Powiązane artykuły

One Thought to “Co kupić na Węgrzech”

  1. Ilona

    jadłam kiedyś lody kasztanowe, na Węgrzech właśnie. Pyszne były, ale strasznie ciężko je dostać.

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.