Co zjeść na Węgrzech
Kto z nas nie kojarzy gulaszu węgierskiego czy placków po węgiersku. O ile gulasz nad Cisą jest znany, powszechny i lubiany, o tyle o plackach nikt za bardzo nie słyszał.
Jedzenie na ulicy
Jak u nas budki z zapiekankami kiedyś, czy obecnie kebaby, tak na Węgrzech znajdziemy budki z Langoszem. Placek z drożdżowego ciasta, polany śmietaną i posypany tartym serem to typowy uliczny fast-food. Można go zamówić z takimi dodatkami jak:
- czysty z solą;
- z serem żółtym;
- ze śmietaną;
- z czosnkiem;
- z gulaszem;
- mieszany np. ser i śmietana.
Porkolt/gulasz/bogracz
Jednodaniowy obiad robiony tradycyjnie w bograczu, na ognisku, smakuje wyśmienicie. Podstawowe składniki to mięso wołowe, wieprzowe albo mieszane. Do tego cebula, marchew, papryka, pomidory. Wiadomo dochodzą jeszcze przyprawy. Obowiązkowo musi być spora ilość papryki suszonej w proszku. Tą przyprawę spotkamy w każdej praktycznie potrawie, aż dziwne, że nie sypią jej do wina. Gulasz to danie na specjalne okazje jak zjazdy rodzinne czy różne uroczystości.
Leczo
Węgierskie leczo nie posiada w swoim oryginalnym przepisie cukinii. Zazwyczaj wykonuje się je z kiełbasy, która jest oczywiście z dodatkiem papryki. Do tego dodaje się jeszcze cebulę, pomidory i oczywiście świeżą paprykę. Również paprykę w proszku dodaje się na początku i na końcu gotowania, także w sumie na jedną patelnię wychodzi około 3 łyżek.
Słodkości
Każdy kraj ma swój wyróżniający się wypiek, słodki oczywiście. W polskiej tradycji będzie to piernik, sernik czy sękacz, za to na Węgrzech Dobosz torte. Kilka warstw biszkopta przełożonych kremem z nutą kawy i dodatkiem czekolady. Powiem jedno, smaczny.
Deser z kasztanów
Mniej znanym, ale równie fajnym przysmakiem jest deser przyrządzany z kasztanów. Wyrabia się z nich puree i aromatyzuje rumem. Podaje się często z lodami i bitą śmietaną, albo sam z bitą śmietaną. Takie puree można też kupić mrożone. Smakuje wyśmienicie jako dodatek do ciast, czy mas na bazie mascarpone.
Palacsinta
Ta dziwnie brzmiąca nazwa oznacza… naleśniki. W smaku są genialne, przypominające trochę biszkopty. Zazwyczaj przekładane konfiturami, albo dżemem. Posypane kakao, cukrem pudrem. Smakują całkiem inaczej niż nasze typowe z serem czy jabłkami.
Wino
Węgry jako kraj słynie z wyśmienitego wina. Pije się go o wiele więcej niż w naszym kraju. W kuchni węgierskiej wino pije się zwyczajowo do obiadu, dodaje do wielu dań, szczególnie do mięs. Spotkaniom rodzinnym w tradycji kraju towarzyszy właśnie często wino.
Palinka
Popularnym trunkiem jest też palinka, którą pija się szczególnie na rodzinnych spotkaniach, ale nie tylko. Jest to wódka robiona z sezonowych owoców. Co ciekawe, w każdym praktycznie gospodarstwie wykonuje się zacier i tylko końcowy proces przeprowadza w destylarni. Gotowy produkt ma wyraźny owocowy smak.
Smak węgierskich potraw nie zawsze jest pikantny, zazwyczaj takie dania są przygotowywane dla turystów. W zwykłym węgierskim domu potrawy są mniej więcej tak łagodne jak w Polsce. Jednak dominacja papryki w kuchni, sprawia że od czasu do czasu można spotkać ostrzejszy akcent w potrawach.
Co roku jak tylko jedziemy na Węgry objadamy się langoszami 🙂 ale kasztanowego puree nigdy nie kosztowaliśmy. Spróbuję za rok poszukać.