Odkryj sekret smakowitej mizerii do słoików na mroźne dni – prosty i pyszny!
W zimowej spiżarce każdej dobrze zaopatrzonej gospodyni nie może zabraknąć pysznych przetworów. Co w sytuacji, jeśli borykamy się z problemami układu trawiennego i niektóre sposoby konserwacji, takie jak stosowanie octu, są dla nas szkodliwe?
Na ratunek przychodzi przepis znanej autorki książek kulinarnych – Siostry Anastazji. W jej przepisie na zimową mizerię nie znajdziemy octu, tylko inne naturalne metody na zwiększenie trwałości przetworu. Co ciekawe, odpowiednio skomponowana ziołowa zalewa równie dobrze zabezpieczy mizerię przed upływem czasu.
Mizeria do słoików: genialny pomysł na zimę od siostry Anastazji
Z całą pewnością w zimowe popołudnia docenimy nasze wysiłki, na kore zdobędziemy się w okresie letnim przygotowując smaczne przetwory. Słoiki z zakonserwowanymi warzywami, takimi jak papryka czy ogórki, to natychmiastowy sposób na wzbogacenie naszych obiadów o dodatkowe smaki i przede wszystkim, potrzebne szczególnie w zimie, cenne składniki odżywcze.
Mizeria na zimę, jak przygotować ją jak prawdziwa mistrzyni?
Przepis na mizerię jest niezwykle prosty i nawet osoby dopiero zaczynające swoją przygodę z przygotowywaniem przetworów z łatwością mu podołają. Mizeria na zimę bez octu Siostry Anastazji to świetna alternatywa dla sklepowych surówek, które nierzadko zawierają liczne chemiczne składniki. Uzupełniając naszą spiżarnię o przetwory i kiszonki decydujemy się na zdrowe alternatywy dodatków do obiadu, pozbawione ulepszaczy.
Spróbuj tego wyjątkowego przepisu na mizerię na zimę – bez octu!
Podczas przygotowywania domowej wersji mizerii na zimę możemy dodatkowo zabezpieczyć się przed obciążeniem naszego układu pokarmowego. W większości przepisów do tego przetworu zaleca się dodanie octu, którego spożycie dla wielu osób kończy się nieprzyjemnymi konsekwencjami w postaci uporczywej zgagi. Dzięki zastosowaniu głównie ziół i soku z cytryny, jako środków konserwujących, unikamy tego rodzaju sytuacji, nadal mogąc cieszyć się doskonałym smakiem zimowej ogórkowej sałatki. Nawet po wielu miesiącach przechowywania możemy cieszyć się wyjątkowymi walorami smakowymi tego pysznego dodatku do obiadu.