Dania kuchni węgierskiej.Regiony 

Najlepsze dania kuchni węgierskiej – są po prostu pyszne!

Kuchnia węgierska charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Dania węgierskie bazują głównie na mięsie, ale też świeżo upieczonym chlebie, owocach i sezonowych warzywach. Jako przyprawę Węgrzy najczęściej stosują z kolei słodką czerwoną paprykę, dodając ją do większości narodowych dań. Jakie są tradycyjne węgierskie przepisy? Która zupa jest najczęściej przyrządzana na Węgrzech? Sprawdź najbardziej popularne węgierskie potrawy, które po prostu musisz spróbować!

Popularne dania węgierskie – zobacz, czym wyróżnia się kuchnia węgierska!

Pörkölt, czyli legendarny gulasz węgierski

Pörkölt to jedno z najsmaczniejszych dań, które można zjeść na Węgrzech. Węgierskie danie narodowe składa się z różnego rodzaju mięsa wieprzowego lub wołowego, które w kawałkach duszone jest wcześniej w gęstym sosie. Pörkölt to potrawa, która znacznie różni się jednak od naszego polskiego gulaszu – mimo sprawiającego wrażenie podobnego przepisu. Przede wszystkim, zanim mięso zacznie się dusić, obowiązkowo trzeba wcześniej zeszklić na patelni cebulę oprószoną słodką papryką. Na Węgrzech przyprawa ta dodawana jest do większości narodowych dań, co odróżnia węgierskie potrawy od innych światowych przysmaków.

Warto dodać, że tradycyjny gulasz węgierski powinno przygotowywać się w kociołku nad ogniem, gdzie potrawa musi się powoli dusić. Oczywiście istnieje wiele odmian gulaszu na Węgrzech. W smaku gulasz może więc nieco różnić się od siebie, w zależności od odwiedzanej części państwa. Wszystkie gulasze węgierskie łączy jednak pewna niezmienna rzecz – esencja smaku jednogarnkowego dania, jaką jest gęsty, doprawiony słodką papryką sos. Przepisy na pyszny gulasz węgierski, który z całą pewnością zachwyci wszystkich gości, znajdziesz na stronie z przepisami kuchni węgierskiej.

Tradycyjne węgierskie lesco

Niektórym wydawać by się mogło, że potrawy węgierskie zbliżone są do naszych tradycyjnych polskich dań. Jednym z nich jest węgierskie lesco, czyli po prostu leczo. Nie może zabraknąć go w żadnym prawdziwym węgierskim domu. Co ciekawe, na Węgrzech jest to danie bez mięsa, zaliczające się do lekkostrawnych potraw. Nie jest więc prawdą, że węgierskie lesco składa się głównie z grubych plastrów… kiełbasy. Taką wariację utworzono u nas w Polsce. Tradycyjne leczo węgierskie to same warzywa i sos.

Głównymi składnikami lesco są słodkie pomidory, poszatkowana cebula i papryka – czyli nieodłączny element węgierskiej kuchni. Niektórzy Węgrzy czasami dorzucają do lecza również ścięte jajko. Warto dodać, że według tradycyjnej receptury lesco przygotowuje się na smalcu z gęsi. Nie jest do zatem potrawa typowo wegańska.

Ciasto na głębokim oleju, czyli węgierskie placki langosz

Na Węgrzech nie ma placków po węgiersku. Takie placki są wyłącznie polskimi odpowiednikami tradycyjnego węgierskiego langosza, który oryginalnie smaży się na głębokim oleju w formie grubego placka drożdżowego. Warto wiedzieć, że langos, bo tak brzmi węgierska nazwa dania, pochodzi od słowa „płomień” – dawniej langosza przygotowywano bowiem w dużych piecach chlebowych.

Placki langosz najczęściej podaje się z serem, śmietaną, jajkiem i czosnkiem. Węgrzy jedzą je w formie fast-fooda, zatem langosza bez problemu można kupić w większości budek z „szybkim jedzeniem”, ulokowanych w okolicy atrakcji turystycznych dużych miast.

Kuchnia węgierska – najlepsze potrawy węgierskie, które powinieneś znać

Halászlé – tradycyjna węgierska zupa rybna

Halászlé to węgierskie danie narodowe, które na Węgrzech gotuje się od 1871 roku. Jest to zupa, którą przygotowuje się ze słodkowodnych ryb – głównie z karpia. Oczywiście można przyrządzić danie z innej ryby, jednak warunkiem jest, aby nie rozpadała się ona w trakcie gotowania. Do zupy dodaje się również dużą ilość cebuli i obowiązkową paprykę (słodką lub ostrą).

Węgierska zupa rybna halászlé powinna być zabarwiona na mocny paprykowy kolor. Co ciekawe, według oryginalnej receptury zupę przygotowywano niegdyś nad brzegiem rzeki, wykorzystując świeżo złowione ryby i gotując je w kociołkach, zawieszonych bezpośrednio nad ogniem.

Zupa gulaszowa, czyli oryginalny bogracz węgierski

Bogracz jest zupełnie innym daniem niż pörkölt. W przeciwieństwie do duszonego gulaszu bogracz jest zupą gulaszową. Danie powinno się przygotować z mięsa wołowego, a także papryki i ziemniaków, gotując całość w specjalnym kociołku. Węgrzy bardzo często podają tę zupę z kluseczkami albo drobnym makaronem.

Danie jest dość wymagające w przygotowaniu i potrzeba większej ilości czasu, by je zrobić. Warto podawać zupę gulaszową w kociołku tak, jak robiło się to według oryginalnej węgierskiej receptury. Z kociołka rozlewać można zupę do mniejszych naczyń. Niektórzy zalecają konsumpcję bogracza z białym chlebem.

Węgierskie słodkości – Gundel palacsinta i tort Dobosa

Palacsinta to popularne węgierskie naleśniki, które zostały wymyślone przez Károly’ego Gundela. Jako pierwszy przyrządził on naleśnik z mielonymi orzechami włoskimi, nadzieniem rumowym i rodzynkami, które podawał następnie w sosie z ciemnej czekolady, żółtkami jaj, kakao i śmietaną. Oryginalna receptura znana jest tylko rodzinie Gundel. Palacsinta to jeden z najpopularniejszych deserów, które powinno się skosztować podczas podróży na Węgry.

Równie pyszne, słodkie węgierskie danie narodowe to tort Dobosa. Jest to niesamowicie wykwintna odmiana tortu, którą w 1885 roku wymyślił Józef Dobos – jeden z najlepszych budapesztańskich cukierników. Na jego wyjątkowy przysmak składa się ciasto biszkoptowe, które przekładane jest kremem z masłem, proszkiem kakaowym, jajkami i cukrem. Tort ten bardzo często przewożono z cukierni Dobosa w różne części Europy – potrafił on bowiem utrzymywać się nawet 10 dni bez specjalnego chłodzenia, będąc ciągle dobry do spożycia. Dziś tort Dobosa można zjeść na Węgrzech również z polewą karmelową. Palce lizać!

Powiązane artykuły

One Thought to “Najlepsze dania kuchni węgierskiej – są po prostu pyszne!”

  1. Jowita45

    Dania tej kuchni są przepyszne. często staram się ugotować ze znalezionych przepisów. 😀

Leave a Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.